İçeriğe geç

Mahkemede Delil Olmazsa Ne Olur

Kanıt ve delil olmadan ceza verilir mi?

Ancak Türk Ceza Kanunu’na göre, suçun işlenmesine ilişkin makul şüphe uyandıran ikna edici, somut ve yeterli delil sunulmadığı sürece mahkumiyet kararı verilmesi mümkün değildir. Özellikle cinsel suçlar gibi özel ve hassas davaları değerlendirirken mahkemenin somut delillere dayanması esastır.

Mahkemeye delil sunmazsa ne olur?

Başka bir deyişle, delil sunulmamışsa veya unutulmuşsa, sonradan delil eklenemez. Aynı durum davalı taraf için de geçerlidir. Cevap dilekçesi verilirken, dilekçeye ek olarak mahkemeye delil de sunulur.

Mahkemede neler delil sayılır?

Özetle, hâkimin kesin delil konusunda takdir yetkisi yoktur. Kesin deliller sınırlı sayıda listelenmiştir ve bunlar şunlardır: Bir eylem, bir yemin ve kesin bir hükümdür. Değerli deliller; tanıklar, bilirkişiler, keşifler ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 192. maddesine göre kanunla düzenlenmemiş delillerdir.

Delil yetersizliğinden dava düşer mi?

Hiçbir delil yoksa veya yeterli delil yoksa, sanığın suçu işlediği sabit olmadığından beraatine karar verilmelidir.

Kesin delil yoksa ne olur?

Şüpheye yer bırakmayacak ve sanığı suçlanan suçtan mahkum etmeye yetecek kesin ve ikna edici bir delil elde edilemediği takdirde, suçlanan suçun sanık tarafından işlendiği kanıtlanmamış sayılır ve beraat kararı veya duruma göre beraat kararı verilir. Yaygın tabirle, sanık “delil yetersizliğinden beraat etti” ilan edilir.

Sanık suçu kabul etmezse ne olur?

Masumiyet karinesi ayrıca sanığın soruşturma ve kovuşturma sürecinde dezavantajlı duruma düşmemesini sağlar. Yargılama sırasında masum olduğu varsayılan şüpheli veya sanığın suçluluğu açık ve kesin bir şekilde kanıtlanmazsa, “şüphenin yararı ilkesi” uyarınca beraat kararı verilmelidir.

Deliller en geç ne zaman sunulur?

Mahkemeye sunulacak deliller şikayette ve cevaplarda belirtilmelidir. Bu deliller ön duruşmadan itibaren en geç iki hafta içinde mahkemeye sunulmalıdır.

Delil yokken ceza kesilir mi?

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 217. maddesi, suçlanan suçun ancak hukuken bağlayıcı delillerle ispat edilebileceğini hükme bağlar. Delil, davayla ilgili olmalıdır. İspatlayıcı bir kullanımı veya etkisi yoksa, delil olamaz.

Yeterli delil olmadan dava açılır mı?

Örneğin; Şüphelinin ifadesi alınmadan dava açılması iddianamenin iadesi için bir sebep oluşturmaz. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 170/2. maddesine göre, savcı, kamu davasının açılması için yeterli şüpheyi doğuran delil elde ederse iddianame düzenleyecektir.

Telefon konuşmaları delil sayılır mı?

Kişinin kendi telefonuna kaydedilen ve kendisine gönderilen telefon kayıtları ve WhatsApp konuşmaları delil olarak kabul edilebilir, zira burada hukuka aykırı yollarla elde edilmiş bir kayıt söz konusu değildir.

Telefon ses kaydı delil sayılır mı?

Ses kayıtları artık birçok alanda kullanılan ve önemli delil olarak hizmet edebilen bir araçtır. Ancak her kayıt yasal delil değildir. Özellikle izinsiz ve yasadışı olarak elde edilen ses kayıtları delil olarak kullanılamaz. Hatta bu tür kayıtlar suç bile teşkil edebilir.

Kesin deliller hakimi bağlar mı?

Aynı bağlamda, bkz. “Bu bağlamda, kesin delil, tarafları ve hâkimi bağlayan ve bu delille ispat edilen olayın hukuken doğru kabul edilmesi gereken delildir. Hâkim, kesin delilleri değerlendirme yetkisine sahip değildir.”

Sanık suçu kabul ederse ne olur?

Sanık, ceza muhakemesi sırasında bir itirafta bulunursa, yani;

Savcı beraat isterse hakim ceza verir mi?

Hakim, savcının görüşüne uymak zorunda değildir. Örneğin; mahkemede oturan savcı sanığın cezalandırılması gerektiği yönündeki görüşünü bildirirken, hakim sanığın beraatına karar verebilir veya savcı beraat isterken, ceza mahkemesi sanığın cezalandırılmasına karar verebilir.

Kesin kanıt olmadan ceza verilir mi?

Bu nedenle, davalı hakkında karar verirken kesin delile ihtiyaç vardır. Bu nedenlerle, kesin delil olmadan, mahkemede davalı hakkında hüküm vermek mümkün değildir.

Kanıt olmadan suç olur mu?

Sanığın bir suçtan dolayı cezalandırılmasına karar verilmesinin temel şartı, suçun makul şüphenin ötesinde kanıtlanabilmesidir. Şüpheli veya tam olarak açıklığa kavuşturulmamış olaylar ve iddialar sanığın aleyhine yorumlanamaz ve mahkumiyete yol açamaz.

Delil yokken ceza kesilir mi?

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 217. maddesi, suçlanan suçun ancak hukuken bağlayıcı delillerle ispat edilebileceğini hükme bağlar. Delil, davayla ilgili olmalıdır. İspatlayıcı bir kullanımı veya etkisi yoksa, delil olamaz.

Yeterli şüphe ile ceza verilir mi?

Mahkemenin sanığı yeterli şüpheye dayanarak mahkûm etmesi mümkün değildir. Kovuşturma aşamasını tek bir duruşmada tamamlamak için, savcının genellikle bu aşamada tüm delilleri toplaması gerekir.

Kanıt olmadan disiplin cezası verilir mi?

Somut deliller ortaya çıkmadan ve deliller araştırılmadan disiplin cezası verilemez.

Tavsiyeli Bağlantılar: Şekersiz 21 Günde Pilav Yenir Mi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir